RETEAUA DE ZIARE LOCALE MEDIAPRO:
BÃNÃÞEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEªEANUL
SIBIANUL

Ştiri din oraşul tău. Imediat ce se īntāmplă
 

Portretul unui oras

Categorie: Time-out
aparut: 21 Septembrie 2007

Un album istoric despre Cluj a aparut recent la Editura Tribuna

Articol de:  Claudiu GROZA  

Fotografii de epoca, dar si imagini inedite ale orasului de azi figureaza intr-un "album istoric" dedicat Clujului, publicat la Editura Tribuna.

Impozantul volum are toate sansele sa devina un reper pentru "orasul-comoara" al Transilvaniei, nu doar prin calitatea sa estetica, ci si prin informatiile pe care le cuprinde. Mai mult, albumul poate fi un cadou ideal pentru prietenii din strainatate, textele fiind traduse in engleza, germana si maghiara.

Partea "informativa" a cartii cuprinde texte care prezinta istoria Clujului, arhitectura sa spectaculoasa si cateva repere culturale. Articolele sunt concise, pentru a lasa loc imaginilor, iar autorii sunt profesionisti de prestigiu: istoricii Virginia Radeanu si Tudor Salagean, arhitecta Sanda Salontai si scriitorul Ovidiu Pecican.

Evident, partea cea mai atractiva a albumului este sectiunea de fotografii. Szabo Tamas, Ioana Socaciu si Stefan Socaciu nu sa-u multumit sa redea o imagine-cliseu a Clujului, ci au conturat un portret inedit, chiar pentru multi localnici care-si vor redescoperi orasul. Detalii arhitectonice pe langa trecem prea des cu indiferenta, acoperisuri cu arhitectura spectaculoasa, statui - cele frumoase, care dau staif acestei vechi capitale transilvane, si cate si mai cate alte "fragmente de oras" alcatuiesc un real traseu de frumusete vizuala. Nimic nu e conventional in acest "portret fotografic", si nici "realizarile" nefericite ale ultimilor ani nu sunt scoase in fata. Astfel, Clujul isi pastreaza imaginea de metropola somptuoasa, eleganta, de oras pe care-l iubesti.

Punctul forte al albumului este o sectiune de fotografii de epoca, in sepia, care dezvaluie un alt chip al orasului, asa cum era el pe vremuri. Strada Scarilor, casa lui Matei Corvin la sfarsitul secolului 19, un pitoresc vanzator de castane in Piata Unirii, parcul sunt doar cateva imagini despre Clujul de odinioara. Fotografiile provin din colectia Bibliotecii Judetene "Octavian Goga".

Albumul istoric dedicat Clujului este un eveniment editorial. Rasfoiti-l si va veti convinge.

Acest articol a fost citit de 1897 ori
Alte articole din categoria Astazi in CLUJEANUL Cotidian
Click here to find out more!
Selecteaza data:

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti