RETEAUA DE ZIARE LOCALE MEDIAPRO:
BÃNÃÞEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEªEANUL
SIBIANUL

Ştiri din oraşul tău. Imediat ce se īntāmplă
 

Program pentru autism, in premiera la Cluj

Categorie: Cluj
aparut: 13 Iulie 2007

O asociatie clujeana a dezvoltat un kit didactic pentru copiii cu autism, in premiera in Romania

Un kit didactic pentru copiii care sufera de autism, dezvoltat in limba romana si cu indicatii de aplicare, este o premiera in Romania si ar permite dezvoltarea aproape normala a micutilor diagnosticati cu aceasta afectiune.

Realizat de parintii implicati in Asociatia Autism Transilvania, pe baza propriei experiente in lucrul cu copiii, kitul didactic cuprinde 8 seturi de jetoane educative, care sa-i ajute pe copiii cu autism sa invete numerele, culorile, emotiile, starile sufletesti.

"Este gandit de parintii care si-au confectionat singuri materialele educative pentru a-si ajuta copiii", a declarat presedintele Asociatiei Autism Transilvania, Milena Pruna.

Producerea kitului, din materiale plastificate, ar costa circa 2.000 de euro, pentru primele 500 de exemplare, bani pe care asociatia nu ii poate acoperi din sponsorizarile parintilor.

Programe indivizualizate pentru fiecare copil

Asociatia, infiintata in 2006, ofera servicii de consultanta si de suport pentru familiile cu copii autisti, precum si programe de terapie comportamentala a copiilor autisti. In prezent, asociatia poate oferi terapie doar pentru un sfert din cererea pe care o au, din cauza spatiului redus in care functioneaza. "Se lucreaza cu 7 copii, intre 1-4 ore pe zi, iar in week-end, spatiul este pus la dispozitia parintilor pentru a veni si a se juca cu copiii", a afirmat presedinta asociatiei.

Asociatia nu are niciun sponsor, iar toate cheltuielile de functionare, care se ridica la circa 1.500 de euro pe luna, sunt suportate de catre parinti. "Avem angajati 3 psihologi si un asistent social si lucram cu multi voluntari la grupul de suport si integrare scolara", a afirmat Milena Pruna. Pentru fiecare copil, sunt dezvoltate programe educative personalizate.

"Pentru unul dintre copiii, pe care trebuie sa il invatam sa vorbeasca la persoana intai, am facut fotografii si i-am pregatit cartonase speciale. Pentru altul, care trebuie sa invete culorile, am dezvoltat un program pe calculator cu dinozauri in diverse culori, pentru ca el este innebunit dupa dinozauri", explica Milena Pruna.

Copiii cu autism pot fi recuperati

Cele doua incaperi in care functioneaza asociatia sunt dotate cu jucarii educative, pictograme, un calculator cu soft specializat pentru copiii cu autism, toate materialele fiind aduse de parintii implicati in proiect. Majoritatea materialelor educative sunt aduse din strainatate.

"Am facut asociatia ca sa ajut parintii in primul rand. Pentru ca, daca ai un copil bolnav, ti se pune un diagniostic si ti se da medicatie, iar medicul iti spune sa vii la control cu copilul dupa 6 luni. Nu se face terapie si consultanta cu parintii, nu ti se explica evolutia bolii si faptul ca poti sa il recuperezi", a spus Milena, mama a unei fetite diagnosticate cu autism, care, la 7 ani, a luat premiul 1 la sfarsitul clasei I, urmate la o scoala normala, si diploma de excelenta in muzica. "Cand o vad pe fiica mea, stiu ca se poate ca acesti copii sa fie recuperati", spune Milena Pruna.

In prezent, nu exista date oficiale complete cu totalul de copii cu autism din judetul Cluj, reprezentatii asociatiei spunand ca cifra este de ordinul miilor, pentru ca multe cazuri nu sunt diagnosticate corect. Este recomandat ca recuperarea prin terapie comportamentala si integrare senzoriala trebuie realizata la copiii cu autism pana la varsta de 7 ani.


"Copilul meu a fost diagnosticat cu autism infantil si retard mintal, iar dupa o luna si jumatate petrecute la asociatie, medicii s-au minunat ca este un copil cu inteligenta peste medie. Fara Milena (Milena Pruna, fondatorul Asociatiei Autism Transilvania, n.red.) si fara asociatie, copilul meu ar fi fost pierdut. Copilul meu nu facea nimic inainte, acum face totul"
Cristina D., mama unui baietel de 2 ani si opt luni care frecventeaza asociatia.Persoanele care doresc sa sprijine activitatea Asociatiei Autism Transilvania pot lua legatura cu reprezentatii ei la adresa autismtransilvania@yahoo.com sau pot sprijini prin donatii realizarea, in premiera in Romania, a kitului educativ pentru copiii cu autism, in contul RO 31 BRDE 130 SV 42995601300 BRD Sucursala Hasdeu, Cluj-Napoca.

Acest articol a fost citit de 2596 ori
Alte articole din categoria Astazi in CLUJEANUL Cotidian
Click here to find out more!
Selecteaza data:

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia

Trafic.ro - clasamente si statistici pentru site-urile romanesti