RETEAUA DE ZIARE LOCALE MEDIAPRO:
BĂNĂȚEANUL
BIHOREANUL
CLUJEANUL
HUNEDOREANUL
IEȘEANUL
SIBIANUL

  Un saptamanal MediaPro, auditat BRAT                          Numarul - Pana in 20
ȘTIRI
 
Publicitate
Contactati redactia!
Forum si mesaje
Arhiva CLUJEANUL
Despre noi
Link-uri interesante
Site-uri MediaPro
Mica Publicitate
   
Prima pagina a saptamanalului CLUJEANUL si coperta revistei ProTV Magazin, in variantele tiparite
    SECȚIUNI SPECIALE
 
 
Caută:     
CLUJUL NEFARDAT
"AM VĂZUT MONȘTRI"

13 Septembrie 2007
Click pentru a mari
Unii tineri obțin senzații tari fumând țigări înmuiate în alcool sanitar sau chiar în țuică
FOTO: Aida ILIE

Un banal timbru lipit pe cerul gurii sau o capsulă de antibiotic ținută sub limbă îi face să "zboare" preț de câteva minute. Imaginația unor tineri clujeni nu cunoaște margini atunci când trebuie să-și găsească un substitut de drog, fie că inhalează benzină sau fumează coji de banane fierte în acetonă sau vodcă și uscate. O recunosc și medicii de la Clinica de Psihiatrie Pediatrică cu Comportament de Toximanii, unde o bună parte dintre pacienții care fost tratați în vara acestui an erau dependenți de aurolac și consumau diferite medicamente combinate cu alcool. Efectele consumului unor astfel de "substitute" sunt uneori la fel de grave ca ale drogurilor clasice.

Click pentru a mari
Dacă până acum era consumat de copiii străzii, prenadezul este, mai nou, folosit și de cei care au un acoperiș deasupra capului, dar și o mulțime de frustrări
FOTO: Arhiva CLUJEANUL

Pastă de dinți cu vodcă și aspirină

În perioada mai-iulie 2007, aproape 300 de adolescenți au ajuns la psihiatrie, cei mai mulți dintre ei aduși de părinți. Potrivit medicului specialist Elena Predescu, 60% dintre aceștia erau dependenți de nicotină. Restul, în proporții mai mici, consumau alcool, fie simplu, fie combinat cu medicamente, cum ar fi algocalmin, metoclopramid sau distonocalm, dar și cu țigări. Alții inhalau acetonă, benzină sau aurolac ori combinau țigările cu diferite droguri. "Adolescenții sunt surprinzători. Mereu găsesc metode noi. Niciodată nu poți spune că le cunoști pe toate", spune Elena Predescu.

CLUJEANUL a vorbit cu mai mulți tineri clujeni care au găsit diferite substitute pentru droguri.

"Am văzut monștri"

Într-o bucătărie murdară, medicamentele sunt împrăștiate pe jos, sticle de bere și votcă zac pe masă, iar pe aragaz, într-o oală, fierbe o zeamă gălbuie. "Fierbem coji de banane în acetonă, le uscăm și le fumăm", explică Ana, una dintre fețele mai puțin "obosite" din peisajul gri alcătuit din cei șase tineri, toți cu vârste sub 18 ani.

Sub protecția anonimatului, Ana, Cristi, Andreea, George, Mark și Călin, au acceptat să

vorbească despre "rețetele" lor pentru senzații tari. Toți sunt plictisiți de cluburi și de cinematografe, dar sunt atrași de petrecerile private. Au imaginație și iubesc necunoscutul oferit de droguri, dar nu de orice fel. Nu sunt de acord cu cocaina sau heroina.

"Aproape mereu facem <shot-uri> de vodcă, amestecate cu pastă de dinți și aspirină, după care avem halucinații. Am văzut monștri și nu mi-a plăcut și nu prea mai iau", mărturisește Mark. Este imediat contrazis de Andreea. "Eu nu am pățit niciodată așa ceva, doar amețesc și nimic mai mult", punctează tânăra.

"Toți suntem la fel"

La rândul lor, George și Cristi spun că sunt adepții țigărilor combinate cu paracetamol, dar și ai romului luat cu romparkin, un medicament administrat suferinzilor de boala Parkinson.

"Nu pățești nimic special, atât că te simți mai tare și n-ai jenă de nimic, amețești și adormi. Când ne uităm la câte un film și fumăm sau bem, trăim mult mai intens secvențele de groază sau cele suspans", explică George.

Unii dintre acești tineri spun că recurg la asemenea amestecuri doar pentru distracție și pentru că n-au "alceva mai bun de făcut". Alții se plâng de singurătate și spun că sunt nemulțumiți de ei înșiși.

"Ai mei n-au timp de mine și sunt mereu plecați. Lucrează mult și tot timpul și-l petrec cu soră-mea, care-i cuminte și deșteaptă. În plus, lumea își cam bate joc că-s grasă și tot îmi cumpără chips-uri să mănânc. Aici nu am problemele astea, toți suntem la fel și după ce facem câte o <ședință> nu-mi mai pasă de restul", povestește Ana.

După distracție, depresia

Din "arsenalul" celor șase tineri fac parte și alte medicamente, pe care le înghit mereu cu alcool: ketonal, un antiinflamatoriu cu puternic efect analgezic, codeină, folosită de obicei în tratamentul tusei, diazepam și chiar banalul tusin. Nu sunt străini nici de acetonă, prenadez, lac, vopsea ori bronz, dar nici de țigările înmuiate în alcool sanitar sau în țuică.

"Alcoolul combinat cu ketonal dă o ușoară dezinhibiție. În plus, toate lucrurile par mai accentuate. În general, consumul de medicamente cu alcool dă euforie și produce tulburări de percepție. Unele halucinații sunt plăcute, dar consumatorii se trezesc în stare de depresie", arată medicul Elena Predescu. În plus, în timp, acestea creează dependență, iar consumul îndelungat duce chiar la comă.

"Am avut și un pacient dependent de benzină. Părinții i-au descoperit canistra în cameră", povestește Elena Predescu. Nici inhalarea de asemenea substanțe volatile nu rămâne fără efecte. Se produce o stare euforică și apar chiar și halucinații Folosirea îndelungată duce, printre altele, la astenie, grețuri, vărsături, frisoane și chiar la paralizii.

"Curați" din punct de vedere legal

"Am identificat niște riscuri în zona tinerilor care nu au reușit să-și procure droguri și folosesc medicamente sau combinații de medicamente și alcool, cu efect psihotrop. Nu avem ce să le facem din punct de vedere legal, dacă este vorba de medicamente care se pot cumpăra fără rețetă", a explicat Dragoș Gheorghiu, inspectorul-șef al Brigadei de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Cluj.

La rândul său, comisarul Eugen Boie, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Cluj, a arătat că, până în prezent, nu a avut de-a face cu asemenea consumatori. De asemenea, Boie a precizat că, potrivit ultimului sondaj realizat printre 1.280 de liceeni clujeni, doar 1% dintre aceștia au recunoscut că au consumat diferiți înlocuitori de droguri.

Beneficii și "ritualuri"

"Dependența de droguri este o boală psihică. Omul recurge la droguri pentru că îi aduce un beneficiu: îl relaxează. Este vorba și persoane care au lipsă de toleranță la frustrare. Nu pot suporta stresul", explică psihologul clujean Daniel David. La rândul său, medicul Elena Predescu, este de părere că tinerii ajung să consume droguri sau substitute ale acestora pentru că au nevoie să își facă intrarea în adolscență. "Înainte, tinerii intrau în societate prin diferite <ritualuri>, pe care acum nu le mai au. Prin droguri, își găsesc un înlocuitor", susține medicul.

Click pentru a mari
În opinia psihologului clujean Daniel David, cei care ajung să se drogheze au, în general, o toleranță redusă la stes și la frustrare
FOTO: Arhiva CLUJEANUL

"Marijuana fuma toată lumea"

Votca amestecată cu medicamente, dar și scrumul de țigară tras pe nas, a fost o soluție pentru a scăpa de singurătate pentru Bobi, un tânăr clujean de 24 de ani. "După 20 de ani în care am stat cu părinții (care sunt în Spania de 4 ani - n.r.), m-am regăsit singur într-un anturaj aiurea, cu mulți bani. Trebuia să fac ceva ieșit din tipar. Marijuana fuma toată lumea", se destăinuie tânărul.

"Capul meu nu vrea"

O altă tânără din Cluj, Laura, de 21 de ani, povestește că fumează coji de banane fierte în votcă sau inhalează prenadez. "Știu că nu-i bine, capul meu nu vrea, dar câteodată îs așa de ușor de influențat, încât nu rezist tentațiilor de la chefuri. Nu mai dau nici pe la facultă, că mi-i rău de obicei dimineața", spune clujeanca.

"Super K"

Anestezic de uz veterinar, ketamina, supranumită și "super K", a fost folosită ca drog prima dată în timpul războiului din Vietnam. "Am avut un caz în care consumatorul povestea că totul era perfect. Era euforic, zgomotele erau accentuate pentru el, dar într-un mod plăcut. Avea, apoi, tulburări de somn și se trezea cu o dispoziție tristă", arată medicul Elena Predescu.

Antibiotice sub limbă

Unii adolescenți clujeni folosesc și antibiotice pentru a ajunge la o anumită stare de bine. Le țin sub limbă, chiar dacă gustul nu este tocmai plăcut. "La o doză mai mare, dau halucinații, te simți foarte puternic, stăpân pe tine", explică medicul specialist Elena Predescu. A avut și tineri pacienți care erau consumatori de algocalmin, în combinație cu metoclopramid, medicament folosit în mod normal pentru tratarea afecțiunilor gastrice. "Era vorba de o tânără foarte inteligentă, care avea discuții cu părinții ei, din ce mai pretențioși în privința sa. La început a luat metoclopramid pentru că avea ceva probleme. Apoi a devenit dependentă", arată medicul clujean.

Printre medicamentele care creează dependență în timp se află barbituricele, tranchilizantele, sedativele. Acestea din urmă, combinate cu alcoolul, au efecte asemănătoare cu ale stupefiantelor.

Vindecat prin hipnoză

Psihoterapeutul clujean Viorel Lupu spune că unul dintre cele mai dificile cazuri pe care le-a avut a fost al unui tânăr de 15 ani, care consuma prenadez până când intra în comă. "Timp de 6 luni l-am tratat. Am reușit să-l fac să renunțe prin hiponoză. Îi plăcea foarte mult, vedea pe pereți imagini ca într-un film. Nu era înfricoșător, dar povestea că îl vedea și pe diavol pe nori", arată medicul.

Acesta povestește că a recurs la o tehnică specială de hipnoză și, pentru o vreme, i-a dat o serie de sugestii pacientului său, pentru a-l ajuta să-și recreeze mediul la care avea acces prin droguri.

Un material de Dana Stoica și Aida Ilie
Acest articol a fost văzut de 4152 ori.

*
66 puncte din 16 voturi

Notați acest articol

  
1 2 3 4 5
 

Trimite unui prieten

Tipărește
Clujeanul Meu!

Bine ai venit, Vizitatorule!

Autentifica-te:
Email:
Parola:
Ai uitat parola? Click aici!
Nu ai cont? Click aici pentru a-l crea.

 

COPYRIGHT © 2003-2006 PubliMedia International SA

Site realizat de Arxia